
SEO Basics
SEO kan vara väldigt utmanande, särskilt när man precis har påbörjat sin resa i den digitala världen. Oavsett om målet är att driva trafik till din egen webbplats eller att hjälpa en kund så kan det vara svårt att lista ut vad som behöver göras.
Utöver att det kan vara svårt att förstå hur Google fungerar och hur man effektivt driver trafik till sitt nätverk, förvärras situationen av att det finns en oändlig mängd råd online som, om vi ska vara ärliga, ofta inte fungerar.
Detta kan göra digital marknadsföring både komplicerat och förvirrande. Men faktum är att så länge man behärskar grunderna i SEO och verkligen internaliserar dem, kan man enkelt förändra sitt företag, sin online-verksamhet och sina kunders liv. Det är inte heller så svårt när man har tillgång till korrekt information och har grundläggande kunskaper på plats. Dessutom tar det faktiskt inte särskilt lång tid att komma igång när man har rätt vägledning.
Islutändan så handlar seo dessa aspekter
- Nyckelord Undersökning
- On-page SEO
- Teknisk SEO
- Off-page SEO
Vad är SEO
SEO står för Search Engine Optimization (Sökmotoroptimering) och hjälper sökmotorer att förstå din webbplats och dess innehåll. Förutom att SEO underlättar för sökmotorer, kopplar det också din webbplats till användare genom att leverera relevanta och pålitliga resultat baserade på deras sökfrågor.
Sökmotoroptimering är en digital marknadsföringsstrategi som kan implementeras på vilken webbplats som helst. SEO anses vara en av de bästa digitala marknadsföringsstrategierna med högst avkastning på investeringen (ROI). Den bidrar till att förbättra din ranking och synlighet på sökmotorernas resultatsidor, vilket i sin tur genererar mer trafik och intäkter – helt gratis. Ja, helt gratis!
Till skillnad från betalda annonser fokuserar SEO på att förtjäna dessa rankningar genom att skapa originellt och hjälpsamt innehåll som ger en bra användarupplevelse.
Målet med sökmotoroptimering är att placera sig högst upp på sökmotorernas resultatsidor (SERP) för de mest relevanta och värdefulla nyckelorden, vilket sedan driver trafik till din webbplats.
Ju bättre arbete du utför med SEO, desto bättre ranking får du, vilket leder till ökad trafik och fler konverteringar.
Hur Sökmotorer fungerar
Sökmotorer är sökbara databaser av webbinnehåll. De är gjorda av två olika delar, indexering vilket är en digital bibliotek av information om webbsidor, och det andra, algoritm som är en av sökmotorers program vilket matchar sök intention med relevant information som användaren har sökt
Sökmotorer fungerar genom att användare skriver nyckelord som är ord eller fraser som de vill hitta information om. Sökmotorer såsom Google försöker sitt bästa att ge den bästa och mest relevanta personen för användare baserad på nyckelorden som användaren har skrivit in. Exempelvis när någon söker ‘’röd randig jacka’’ på Google, Googles algoritm söker då igenom oändligt många webbsidor för att hitta det mest relevanta till det som användaren behöver.
Men hur bestämmer Google vilka resultat som ska visas?
Google har en väldigt komplext algoritm, vilket har flera hundra faktorer som den baserar ranking på. Google har en multi steg process att upptäcka, spara och ranka webbsidor
Processen ser ut såhär:
Krypning:
Krypning är en process där sökmotorer skickar ut robotar (kända som crawlers eller spiders) som följer länkar för att hitta nya sidor. Dessa robotar processar de nya sidorna tills det inte finns fler länkar att följa eller sidor att krypa. Robotarnas mål är att hitta nytt och uppdaterat innehåll. Innehåll kan vara i olika format, såsom webbsidor, bilder, videor med mera.
Robotarna börjar vanligtvis med de mest använda servrarna och populära webbplatserna. Google har till exempel en så kallad ”seed list” med trovärdiga webbplatser som ofta länkar till andra sidor. De använder också listor över sidor som de tidigare har indexerat samt sitemaps som har skickats in av webbplatsägare.
Denna process pågår ständigt, eftersom det är viktigt för Google att uppdatera och ersätta irrelevant information med ny och relevant information. Detta säkerställer att användarna får en bättre upplevelse och fortsätter att använda Google i längden.
Google prioriterar att krypa sidor som är:
Populära (ofta länkade av andra sidor)
Av hög kvalitet
Nyligen uppdaterad
Sidor som publicerar nytt och högkvalitativt innehåll får därför högre prioritet hos Google.
Indexering:
När crawlers har hittat och hämtat webbsidor, övergår processen till indexering. Detta innebär analys och lagring av den information som samlats in under krypningsprocessen. Den data som hämtas organiseras och läggs till i Googles index (eller något annat sökmotorsystem). Sökmotorer använder komplexa algoritmer för att bedöma innehållet på varje sida. Detta inkluderar faktorer som nyckelord, robots.txt, metataggar, trasiga länkar med mera.
Indexering är avgörande eftersom det hjälper sökmotorn att snabbare koppla användarens sökfrågor till relevanta sidor.
Snabb överblick av hur indexering fungerar:
Krypning:
Spindlar (crawlers) upptäcker nya sidor genom interna länkar eller externa länkar från andra webbplatser. När en sida har upptäckts börjar spindlarna analysera och förstå dess innehåll.
Läggs i index:
All information som samlas in under krypningen lagras i en stor databas, känd som ”index”. Indexet fungerar som ett gigantiskt digitalt bibliotek som innehåller nyckelord, fraser och andra rankningsfaktorer.
Dataorganisation:
Indexet organiserar den insamlade datan för att göra det enklare för sökmotorn att snabbt använda informationen vid behov.
Rankning av indexerat innehåll:
Sökmotorer använder komplexa algoritmer för att analysera den indexerade informationen och bedömer dess relevans och betydelse för specifika ämnen. Till exempel använder Google hundratals faktorer för att avgöra vilka sidor som ska rankas högst på sökmotorernas resultatsidor.
Sökfrågebearbetning:
När en användare skriver in en sökfråga söker sökmotorn igenom sitt index för att hitta de mest relevanta sidorna. Sökmotorn tar hänsyn till hundratals faktorer för att ranka dessa sidor baserat på deras relevans för användarens fråga.
Visning av sökresultat:
Slutligen visas resultaten på sökmotorns resultatsida (SERP). Sidorna listas i ordning från mest relevanta högst upp till de minst relevanta längre ner.
I slutändan är det mycket viktigt att ha en god förståelse för hur indexering fungerar för att kunna optimera ditt innehåll så att det upptäcks snabbare och får bättre ranking jämfört med andra inom din nisch.
Varför SEO är viktigt
SEO – Den bästa marknadsföringskanalen med högst ROI
SEO är en av de mest effektiva marknadsföringsstrategierna och har den högsta avkastningen på investeringen (ROI). Det är dessutom helt gratis – det enda du behöver investera är din tid, vilket i sin tur kan ge betydande resultat längre fram.
Med miljarder sökningar på Google varje dag är potentialen enorm. Enligt Semrush State Of Search 2023-rapporten kommer 45 % av dessa sökningar från datoranvändare som klickar på organiska sökresultat.
Här är tre skäl till varför det är lönsamt att lära sig grunderna i SEO:
- Driva mer trafik till din hemsida
- Öka din varumärkeskännedom
- Förbättra användarupplevelsen
Låt oss titta närmare på dessa punkter.
Driv mer trafik till din hemsida
Som tidigare nämnt sker miljardersökningar dagligen. Faktum är att Google hanterar cirka 4,9 miljardersökningar varje minut. Detta innebär att genom att förbättra din synlighet i sökmotorernas resultat kan du överträffa dina konkurrenter och locka fler kunder.
En högre placering i sökresultaten leder naturligtvis till att fler kunder hittar till din webbplats. Enligt en studie av SmartInsights får den första placeringen i sökresultaten ungefär 39 % av alla klick, medan den andra placeringen endast får hälften så många – och längre ner på listan minskar klickfrekvensen drastiskt.
Det är dock viktigt att komma ihåg att trafik till din webbplats bara är en del av pusslet. För att verkligen lyckas behöver du också säkerställa att besökarna stannar kvar och att du kan omvandla dem till kunder.
Öka din varumärkeskännedom
Trots den digitala eran är många företag fortfarande inte aktiva på internet, vilket begränsar deras tillgång till potentiella kunder. SEO är särskilt värdefullt för nya och små företag som vill etablera sig online och bli upptäckta av sina målgrupper.
Varje gång din webbplats visas i sökresultaten blir ditt varumärke introducerat för användaren. Detta hjälper till att skapa medvetenhet om att ditt företag existerar, och varje gång du dyker upp förstärks minnet av ditt varumärke.
Denna exponering skapas främst genom högkvalitativt och relevant innehåll som är användbart för dina kunder. När du publicerar informativt, pålitligt och engagerande innehåll bygger du trovärdighet och positionerar dig som en auktoritet, vilket i sin tur leder till att besökare kommer ihåg det och eventuellt köper från dig i framtiden
Förbättra användarupplevelsen
När du optimerar din webbplats för sökmotorer förbättrar du också användarupplevelsen generellt. Detta kan innefatta åtgärder som:
- Anpassning av webbplatsen för mobilanvändning
- Förbättring av sidans laddningshastighet
- Implementering av interna och externa länkar
- Säkerställande av att innehållet på webbplatsen är relevant och högkvalitativt
- Gör det enkelt för användarna att navigera och hitta det de söker
Genom att fokusera på dessa förbättringar skapar du en mer användarvänlig webbplats, vilket gör att kunderna stannar längre och ökar sannolikheten att de genomför ett köp.
Viktiga SEO-termer att känna till
Search Engine Result Page (SERP):
Sökmotorresultatsida är den sida som visas efter att en användare skriver in ett sökord eller en fras. Den innehåller resultat som sökmotorn anser vara mest relevanta för användarens sökning.
Organic Search Results:
En sektion inom SERP som visar obetalda sökresultat. Dessa är rankade baserat på relevans och kvalitet istället för annonsering.
Organic Search Traffic:
Antal besökare som når din webbplats genom att klicka på obetalda, organiska sökresultat.
Authority Score (AS):
En mätning som förutspår hur väl en webbplats rankas i SERP. Poängen sträcker sig från 0 till 100, där ett högre värde innebär en bättre chans att rankas högt.
Page Authority (PA):
Liknar Authority Score, men PA fokuserar på att förutspå hur bra en enskild sida kommer att rankas, snarare än hela domänen.
SERP Features:
Specialavsnitt eller förbättringar inom SERP, såsom AI-översikter, lokala paket, avsnitt med ”Frågor som andra också ställer”, och featured snippets.
Featured Snippets:
Markerade rutor överst i Googles sökresultat som ger direkta svar på användarens fråga.
Black Hat:
SEO-tekniker som bryter mot Googles kvalitetsriktlinjer och kan leda till sanktioner.
White Hat:
SEO-tekniker som följer Googles kvalitetsriktlinjer och anses vara etiska och hållbara.
KPI (Key Performance Indicator):
En mätbar indikator som visar hur väl en aktivitet eller strategi uppfyller sina mål.
Dessa termer är viktiga att förstå för att kunna navigera och arbeta effektivt med SEO-strategier.
Hur man mäter SEO
För att lyckas med SEO är det avgörande att du kontinuerligt mäter både framgångar och utmaningar. Det finns flera olika sätt att mäta din SEO-prestanda, och här går vi igenom några av de mest effektiva metoderna:
Organisk Trafik
Organisk trafik är antalet besökare som når din webbplats via obetalda resultat i sökmotorer. Det är en bra indikator på hur väl din webbplats presterar och visar att dina metabeskrivningar, rubriker och sökord fungerar effektivt. Genom att använda relevanta termer och fraser kopplade till ditt innehåll kan du locka fler besökare, vilket i sin tur kan leda till fler konverteringar och ökad försäljning.
Så här mäter du organisk trafik i Google Analytics:
Gå till Rapporter -> Förvärv -> Trafikanskaffning.
Välj att visa rapporten månadsvis för en tydligare överblick.
Leta efter sektionen för organisk sökning och analysera resultaten.
Visningar
Visningar ger en överblick över hur många gånger din webbplats visas i sökmotorernas resultat under en specifik tidsperiod. Detta är en viktig mätning som visar hur väl dina SEO-insatser hjälper din webbplats att synas i sökresultaten.
Så här mäter du visningar i Google Search Console:
Öppna Sökresultatrapporten.
Här ser du det totala antalet visningar under en vald tidsperiod.
För detaljerad information, scrolla ner och klicka på Sidor för att se visningar för enskilda sidor.
Click-Through Rate (CTR):
Click-Through Rate (CTR) är procentandelen av användare som klickar på din webbplats från SERP. Det är ett mått på hur effektiva dina titlar och metabeskrivningar är när det gäller att attrahera och fånga användarnas intresse.
CTR beräknas genom att dela antalet klick med antalet visningar och sedan multiplicera med 100.
Så här mäter du CTR i Google Search Console:
Gå till Sökresultat under Prestanda.
Markera rutan bredvid Genomsnittlig CTR för att visa resultatet.
För att se CTR för specifika sidor, scrolla ner och klicka på Sidor.
Konverteringar:
En konvertering sker när en användare som besöker din webbplats fullbordar en önskad åtgärd, till exempel att prenumerera på ett nyhetsbrev, ladda ner en e-bok eller genomföra ett köp.
En hög konverteringsgrad indikerar att dina sidor är effektiva på att omvandla besökare till potentiella kunder. Om din konverteringsgrad är låg kan det vara dags att se över och förbättra ditt innehåll eller din webbplats struktur.
Så här mäter du konverteringar i Google Analytics:
Gå till Rapporter -> Förvärv -> Trafikanskaffning.
Analysera sektionen för Key Events för att se hur många konverteringar som har skett.
Grunderna i Nyckelordsforskning
Att förstå nyckelordsforskning och dess grundläggande terminologi är avgörande för att lyckas med SEO. Här är några viktiga begrepp och deras definitioner:
Viktiga Nyckeolordsforsknings-termer att känna till
Seed Keywords:
Dina huvudsakliga sökord som fungerar som basen för din nyckelordsforskning. Dessa ord hjälper dig att generera fler idéer för relaterade sökord.
Exempel: Om ditt företag erbjuder marknadsföringstjänster är ditt seed keyword ”marknadsföringstjänster”.
Monthly Search Volume:
Det genomsnittliga antalet sökningar för ett specifikt sökord i sökmotorer under en månad. Detta ger dig en idé om hur populärt sökordet är.
Keyword Difficulty (KD%):
En mätning som anger hur svårt det är att skapa innehåll som rankar i topp 10 för ett specifikt sökord på sökmotorer. En högre procentandel indikerar större konkurrens.
Search Intent:
Anledningen bakom en användares sökning. Detta kan delas in i olika kategorier:
Informationell: Användaren söker information, t.ex. ”Vad är SEO?”
Kommersiell: Användaren överväger ett köp, t.ex. ”Bästa SEO-verktygen 2024”.
Navigerande: Användaren letar efter en specifik webbplats eller sida, t.ex. ”Google Analytics login”.
Transaktionell: Användaren är redo att köpa eller genomföra en handling, t.ex. ”Köp SEO-kurs online”.
De bästa strategierna inom nyckelordsforskning.
Första steget i sökmotoroptimering: Identifiera dina sökord
Det allra första steget i sökmotoroptimering är att bestämma vilka sökord du faktiskt vill optimera din webbplats för. Det innebär att identifiera de termer och fraser som människor söker efter och sedan optimera ditt innehåll runt dessa. Vid första anblick kan det verka enkelt – ”Jag säljer ekonomitjänster, så mitt nyckelord är ’ekonomitjänster’, klart!”
Men verkligheten är mer komplex än så. Om det vore så enkelt hade alla lyckats med SEO utan att behöva någon djupare kunskap. Det finns flera faktorer att överväga när du väljer vilka sökord du ska optimera din webbplats för:
1. Sökvolym
Sökvolym är ofta det första man tänker på när man väljer sökord. Ju fler användare som söker på ett specifikt ord, desto större möjlighet har du att attrahera potentiell trafik och konvertera dessa besökare till kunder.
Om ingen söker efter ett sökord kommer det inte generera någon trafik, oavsett hur väl du optimerar din webbplats.
2. Relevans
Att avgöra relevansen för ett sökord kan verka enkelt, men det är mer komplext än att bara matcha ord. Google använder flera faktorer för att avgöra om ditt innehåll är relevant för användarnas sökningar. Här är några av de viktigaste:
Faktorer som påverkar relevans:
Sökavsikt:
Google strävar efter att förstå vad användaren vill uppnå med sin sökning. Om ditt innehåll inte tillfredsställer användarens avsikt är det mindre sannolikt att det anses relevant (källa).
Exakt sökordsanpassning:
Att använda samma sökord i ditt innehåll är en del av ekvationen, men det är inte allt. Google väger andra faktorer för att avgöra relevans (Källa).
Länkar:
Interna och externa länkar hjälper Google att förstå ditt innehålls kontext och relevans (Källa).
Lokalitet och personalisering:
Sökresultaten kan variera beroende på användarens plats, tidigare sökhistorik, vilken enhet de använder och deras inställningar (Källa).
Aktualitet:
Nytt och uppdaterat innehåll anses ofta mer relevant, särskilt inom ämnen som förändras över tid. Google prioriterar färskt innehåll för att tillgodose användarnas behov (Källa).
3. Konkurrens
Konkurrensen kring ett sökord är en avgörande faktor i SEO. Populära sökord lockar naturligtvis fler företag som vill ha en del av den stora trafiken.
Att tänka på:
För sökord med hög konkurrens är det svårare att ranka högt på SERP (sökmotorernas resultatsida).
Genom att analysera konkurrensen kan du få en bättre förståelse för hur realistiskt det är för dig att nå en topplacering för ett specifikt sökord.
Att förstå och balansera dessa faktorer – sökvolym, relevans och konkurrens – är avgörande för att välja rätt sökord och optimera din webbplats effektivt. Detta är grunden för en framgångsrik SEO-strategi.
Använd Nyckelordforsning verktyg:
Nyckoldordforsknings verktyg hjälper dig analysera sökrod baserad på de seed sökord du har skrivit. Dessa verktyg är en massiv databas med information som hjälper dig hitta rätt sökord för att få mest trafik för minimalt arbete. De hjälper dig även filtrera sökord för olika parametrar exempelvis sökvolym, keyword difficulty, sök avsikt, frågor osv. Allt som underlättar din seo resa för att attrahera trafik till din webbplats.
Börja med seed keywords
Som vi tidigare har diskuterat är seed-sökord grunden för alla andra sökord som potentiellt kan förekomma på din webbplats och som används för sökordsanalys i olika verktyg. Det är därför viktigt att noggrant välja dina seed-sökord och säkerställa att de är relevanta för din bransch, ditt företag, dina produkter eller tjänster.
Hur identifierar man seed-sökord?
1. Brainstorming
Ett bra första steg är att ta fram papper och penna. Tänk på vilka termer dina potentiella kunder kan använda för att beskriva dina produkter eller tjänster. Försök att bryta ner dinföretagsidé i mindre kategorier och underkategorier. Varje enskild kategori kan vara ett potentiellt seed-sökord.
Exempel:
Om du driver ett företag som säljer träningsutrustning kan några seed-sökord vara:
”Träningsutrustning”
”Hantlar”
”Yogamattor”
”Gymutrustning för hemmet”
Dessa ord kan sedan användas för att bygga ut din sökordslista med hjälp av sökordsanalysverktyg.
2. Analysera dina konkurrenters webbplatser
Ett annat effektivt sätt att hitta seed-sökord är att undersöka vad dina konkurrenter gör. Besök deras webbplatser och notera vilka huvudtermer de använder. Se vilka sökord de prioriterar och överväg om dessa kan vara relevanta även för dig.
Det är helt okej att använda dina konkurrenters arbete som inspiration, särskilt om du själv känner dig fast i processen. Du kan alltid börja med deras sökord och sedan justera dem senare för att bättre passa din egen strategi.
3. Identifiera nischtermer
Inom varje bransch finns det specifika termer eller fraser som används frekvent. Dessa kan vara tekniska uttryck, varumärkesnamn eller vanligt förekommande fraser. Genom att inkludera dessa nischtermer i din lista säkerställer du att ditt innehåll är relevant och anpassat till din målgrupp.
Exempel:
Om du arbetar inom en teknisk bransch kan termer som ”AI-algoritm”, ”databehandling i molnet” eller ”maskininlärning” vara specifika nischsökord.
Att välja rätt seed-sökord är avgörande eftersom dessa kommer att ligga till grund för hela din SEO-strategi. Lägg därför tid på att analysera och reflektera över vilka termer som bäst beskriver ditt företag och som är mest relevanta för dina potentiella kunder.
4. Identifiera låg konkurrens, hög volym sökord
Dessa sökord har hög sökvolym men låg konkurrens, vilket gör dem till en guldgruva för att förbättra din synlighet på sökmotorer. Genom att fokusera på och optimera ditt innehåll runt dessa sökord kan du öka dina chanser att ranka högre i sökresultaten och därmed attrahera fler besökare till din webbplats.
Hur du kan dra nytta av dessa sökord
Genom att skapa högkvalitativt och informativt innehåll som direkt besvarar frågor eller löser problem kopplade till dessa sökord, kan du:
- Förbättra din ranking i sökresultaten.
- Locka fler besökare som är intresserade av just dina produkter eller tjänster.
- Öka din trovärdighet och auktoritet inom din nisch.
Kom ihåg att även optimera för long-tail keywords relaterade till dessa sökord för att ytterligare förbättra dina chanser att ranka och attrahera relevant trafik.
On-Page SEO Basics
Vad SEO är och varför det är viktigt
On-page SEO är också känt som optimering som sker direkt på själva sidan. Det refererar till de förbättringar som görs på hemsidan för att sökmotorer enklare ska kunna förstå och indexera innehållet, vilket i sin tur hjälper till att driva organisk trafik. On-page SEO innefattar optimering av både innehållet och HTML-källkoden på sidan.
On-page SEO är mycket viktigt eftersom det hjälper Google att förstå vad din hemsida handlar om och hur den kan vara till nytta för dina besökare och kunder. Man kan säga att det gör din hemsida optimerad både för människor och för sökmotorernas ”botar”.
Det finns 12 viktiga On-page SEO-faktorer:
Krypterad och tillgänglig hemsida
En hemsida som är säker (HTTPS) och enkel för sökmotorer att krypa igenom.
Sidans struktur (Site Architecture)
En välorganiserad struktur gör det lättare för både användare och sökmotorer att navigera på sidan.
Kvalitativa utgående länkar (Quality Outbound Links)
Länkar till trovärdiga och relevanta externa källor kan förbättra sidans trovärdighet.
Webbplatsens hastighet (Website Speed)
En snabb laddningstid är avgörande för både användarupplevelse och sökmotorranking.
Mobilvänlighet (Mobile Friendliness)
Sidan måste vara optimerad för mobila enheter för att ge en bra användarupplevelse.
Användning av HTTPS
En säker anslutning är en viktig rankingfaktor och bygger förtroende hos användare.
Användarvänlig URL
Kortfattade och beskrivande URL:er som är enkla att förstå förbättrar både UX och SEO.
Välriktat innehåll (Well-Targeted Content)
Relevant, engagerande och informativt innehåll som tillgodoser användarens sökintention.
Sökordsoptimering (Keyword Optimization)
Strategisk användning av sökord i innehåll, rubriker, och metadata för att ranka högre.
Bildoptimering (Image Optimization)
Användning av beskrivande alt-texter och optimerade filstorlekar förbättrar sidans prestanda och tillgänglighet.
Läslighet och användarupplevelse (Readability and UX)
Text som är lätt att läsa, tillsammans med en attraktiv design, förbättrar användarupplevelsen.
Klickfrekvens (CTR)
Engagerande metatitlar och metabeskrivningar lockar fler att klicka på länken i sökresultaten.
Optimering av titlar och metabeskrivningar
Titel-taggar
Din titel-tagg är en av de viktigaste SEO-faktorerna. Anledningen till detta är att den ger sökmotorerna en tydlig översikt av vad din sida handlar om. Ju närmare ditt sökord är i början av titeln, desto mer vikt lägger sökmotorerna på det.
Ibland är det dock inte rimligt att placera sökordet i början av titeln, eftersom det kan påverka läsbarheten eller sammanhanget negativt. Och det är helt okej! Generellt sett är det dock bättre att placera sökordet så nära början som möjligt, både för användarnas och sökmotorernas skull.
Till exempel:
”Bästa tipsen för att optimera din SEO-strategi” är mer effektivt än ”Hur du kan förbättra din SEO med de bästa tipsen”.
En användare som söker efter ”Bästa tipsen för SEO” kommer direkt att se att innehållet matchar deras sökfråga, vilket gör det mer sannolikt att de klickar på din länk.
Att använda ord som ”Bästa”, ”Guider”, ”Checklista”, ”Snabb” eller liknande i titeln kan också hjälpa dig att ranka för long-tail-versioner av ditt sökord, vilket innebär längre och mer specifika sökfraser.
Titel-taggar hjälper både användarna att förstå vad de klickar på och förbereder dem på vad de kommer att hitta på din sida. Det är viktigt att varje sida på din webbplats har en unik och optimerad titel-tagg.
Metabeskrivningar
Metabeskrivningar är en HTML-komponent som ger en kort översikt över vad din sida handlar om. Sökmotorer som Google och Yahoo visar ofta din metabeskrivning direkt under sidans titel i sökresultaten.
Även om metabeskrivningar inte direkt påverkar din ranking på Google, har de stor betydelse för användarens beslut att klicka på din länk. Om din metabeskrivning inte matchar användarens sök intention kommer de sannolikt att välja en annan sida.
Exempel:
Dålig metabeskrivning: ”Läs mer om SEO.”
Bra metabeskrivning: ”Lär dig hur du optimerar din webbplats för att ranka högre på Google med våra enkla och effektiva SEO-tips.”
Google kan dock ibland välja att ignorera din metabeskrivning och istället visa en textsnutt från sidan som den anser bättre matchar sökfrågan.
Tips för att optimera metabeskrivningar:
Tänk på mobilanvändare: Google visar oftast runt 120 tecken i metabeskrivningar på mobila enheter. Håll det kort och kärnfullt.
Inkludera sökord: Det hjälper användaren att snabbt se om din sida matchar deras sökintention.
Använd aktiv röst: En aktiv röst är direkt och engagerande, vilket gör texten enklare att läsa.
Lägg till en Call to Action (CTA): Uppmana användaren att klicka, exempelvis ”Läs mer nu”, ”Upptäck våra tips”, eller ”Klicka här för att börja.”
Metabeskrivningar är avgörande för att locka användare till din sida och öka din CTR (klickfrekvens).
Innehållsoptimering
Sökord
Om du har hoppat över kapitlet om sökordsforskning i den här artikeln, gå tillbaka och läs det. Detta är det viktigaste och mest avgörande steget när det gäller att skapa nytt innehåll, eftersom det avgör om ditt innehåll kommer att lyckas eller inte. Du vet redan att sökordsanalys hjälper dig att både hitta nya idéer och möta dina besökares behov.
I takt med att Google blivit mer avancerat har även sökordsanalysen utvecklats. Ditt fokus bör ligga på följande:
- Högkvalitativt innehåll
- Sökordsforskning
- Sökavsikt
Sökavsikt
Google har blivit allt bättre på att förstå vad användare vill ha. Detta beror på att Google använder en algoritm som heter Google RankBrain, den analyserar sökningar och lär sig automatiskt hur man bäst tillfredsställer sökavsikten bakom varje fråga.
Det finns fyra huvudsakliga kategorier av sökavsikter:
Navigationsavsikt – När användaren letar efter en specifik webbplats eller plats.
Exempel: ”Logga in på Facebook” eller ”Apple Sverige”.
Informationsavsikt – När användaren söker efter information.
Exempel: ”Vad är SEO?” eller ”Hur gör man pannkakor?”.
Transaktionsavsikt – När användaren är redo att genomföra ett köp eller en handling.
Exempel: ”Köp Nike skor” eller ”Boka hotell i Stockholm”.
Kommersiell undersökning – När användaren jämför produkter eller tjänster innan de fattar ett beslut.
Exempel: ”Bästa laptops 2025” eller ”Recension av iPhone 15”.
Hur identifierar man sökavsikt?
Det bästa sättet att förstå vad din målgrupp vill ha är att sätta dig i deras skor. Detta är dock lättare sagt än gjort. Här är några tips:
Sök på ditt målsökord i Google och analysera resultaten.
Undersök de webbplatser som rankar högst för sökordet. Är det bloggar, produkter, videor, nyheter eller forum?
Spendera tid på att analysera hur dessa webbplatser har strukturerat sitt innehåll och hur de möter användarnas behov.
Exempel: Om ditt sökord är ”Bästa löparskor 2025”, och majoriteten av resultaten är produktrecensioner, vet du att användarna är ute efter jämförelser och rekommendationer snarare än en guide om hur man springer.
On-Page SEO-taktiker
Använd rubriker och underrubriker (Headings)
Rubriker hjälper både användare och Google. Det gör det enklare för användaren att snabbt skumma igenom din sida och hitta vad de letade efter. Rubriker hjälper Google att förstå strukturen och hierarkin på din sida, vilket gör det enklare att tolka innehållet och avgöra vad sidan handlar om.
H1 – Används för huvudtiteln eller sidans huvudämne.
H2 – Används för underkategorier eller avsnitt.
H3 – Används för detaljerade sektioner inom H2-avsnitt.
Exempel:
H1: ”Guide till On-Page SEO”
H2: ”Vad är On-Page SEO?”
H3: ”Fördelarna med att optimera din URL”
Tips: Inkludera sökord i rubrikerna för att förbättra synligheten och relevansen.
Optimera URL:er
Google rekommenderar att du använder enkla och tydliga URL:er som direkt återspeglar sidans innehåll.
Undvik onödiga nummer, datum och irrelevanta ord i URL:en.
Använd nyckelord i URL:en för att hjälpa både användare och sökmotorer.
Exempel:
Dåligt optimerad URL: www.exempel.se/12345
Väl optimerad URL: www.exempel.se/seo-guide
Använd strukturerad data (Schema Markup)
Strukturerad data hjälper sökmotorer att förstå din webbplats bättre. Den används för att skapa så kallade rich snippets, som visar ytterligare information direkt i sökresultaten.
Vanliga typer av strukturerad data:
Recensioner: Visa betyg från användare.
Produkter: Lägg till information om pris och tillgänglighet.
Evenemang: Lista tid, plats och detaljer om kommande evenemang.
Lokala företag: Visa adress, öppettider och kontaktinformation.
Exempel: Om du driver en restaurang kan du använda strukturerad data för att visa menyer, recensioner och öppettider i sökresultaten.
Technical SEO Basics
Vad Teknisk är SEO och varför den är viktigt
Teknisk SEO är en process som säkerställer att din webbplats fungerar som det ska enligt sökmotorerna och dess mål är att boosta din ranking. Optimering av Teknisk seo inkluderar allt från sidan laddning hastighet, underlätta för spindlar att krypa och indexera, lägga till din sitemap till google, implementera schema markup, göra sidan mobilvänlig, samt mycket mer.
Att bemästra teknisk seo är inte svårt i sig själv, däremot är det väldigt svårt att förstå hur hela systemet är uppbyggt. Vi har pratat om det i tidigare avsnittet- Hur fungerar sökmotorer
Teknisk seo kan make or break din hemsida. Om robotar inte kommer åt din sida och spindlar inte kan krypa så kommer din webbsida inte att visas i SERP, oavsett hur bra innehåll du har skapat.
Det kan också påverka hur mycket trafik du tar in samt hur mycket av den trafiken stannar kvar på din hemsida. Mobilvänlighet och sidans snabbhet är väldigt avgörande. Om din sida laddas långsamt, särskilt i dagens snabbrörliga samhälle där fokus ofta ligger på en laddningstid runt en sekund, kommer dina besökare sannolikt att bli frustrerade och lämna din hemsida. Ifall din sida inte är optimerad för mobil enheter kommer du förlora nästan 60% av potentionell trafik
Viktiga tekniska SEO-termer att känna till
Canonical Tag
En canonical tag används för att indikera för sökmotorer vilken version av en sida som är den huvudsakliga. Detta är användbart när du har flera sidor med liknande eller identiskt innehåll, eftersom det hjälper att undvika duplicerat innehåll och styr sökmotorn till rätt sida.
Exempel: Om en produkt finns på flera URL:er med olika filterparametrar, kan en canonical tag peka på den huvudsakliga produktsidan.
Canonical URL
En canonical URL är den URL som anses vara den ursprungliga eller huvudsakliga versionen av en sida. Det är denna URL som sökmotorer bör indexera och ranka i sökresultaten.
Exempel: Om både https://example.com?page=1 och https://example.com visar samma innehåll, bör en canonical URL specificeras.
Crawl Budget
Crawl budget avser den mängd resurser som en sökmotor tilldelar för att genomsöka din webbplats. Det innebär hur många sidor sökmotorn kommer att crawla inom en viss tidsram. Genom att optimera din webbplatsstruktur kan du säkerställa att viktiga sidor prioriteras.
Exempel: Att minska antalet onödiga sidor eller fel kan förbättra hur din crawl budget används.
Meta Robots Tag
En meta robots tag är en HTML-tagg som ger instruktioner till sökmotorer om hur de ska hantera en specifik sida. Du kan exempelvis använda den för att blockera indexering eller förhindra att länkar på sidan följs.
Exempel: <meta name=”robots” content=”noindex, nofollow”> blockerar både indexering av sidan och följning av länkar på sidan.
Mobile First Indexing
Med mobile first indexing prioriterar Google webbplatsens mobilversion när den bedömer innehåll för sökresultaten. Det innebär att det är viktigt att ha en responsiv design och mobilanpassat innehåll.
Exempel: Om din mobilversion saknar viktigt innehåll som finns på desktop-versionen, kan detta påverka din ranking negativt.
Nofollow
Nofollow är ett attribut som används för att tala om för sökmotorer att inte följa en specifik länk. Detta kan användas för länkar till opålitliga källor eller för sponsrade länkar.
Exempel: <a href=”https://example.com” rel=”nofollow”>Exempel</a>.
Page Speed
Page speed avser den tid det tar för en webbsida att ladda. Snabba sidor ger en bättre användarupplevelse och rankar ofta högre i sökmotorer.
Exempel: Optimera bilder och använda caching kan förbättra din sidladdningshastighet.
Robots.txt
Robots.txt är en fil som berättar för sökmotorer vilka delar av din webbplats som ska eller inte ska genomsökas.
Sitemap
En sitemap är en fil (ofta i XML-format) som listar alla viktiga sidor på din webbplats och hjälper sökmotorer att förstå dess struktur.
SSL Certificate
Ett SSL-certifikat krypterar data som sedan skickas mellan användaren och webbplatsen, vilket gör den säkrare. Webbplatser med SSL-certifikat använder HTTPS istället för HTTP, vilket också är en rankningsfaktor hos Google.
Exempel: https://example.com är säkrare än http://example.com.
Teknisk SEO taktik
Sidans hastighet är avgörande
Det första du bör tänka på är hur snabb din hemsida behöver vara. Den bör laddas in på mindre än två sekunder. Anledningen till detta är att både sökmotorer och framför allt användare föredrar snabba sidor.
Om en användare landar på din sida och den är långsam, är risken stor att användaren lämnar direkt och istället väljer en konkurrent. En långsam hemsida ger en dålig användarupplevelse och försvårar möjligheten att behålla besökare under längre tid, vilket minskar chansen att konvertera dem till kunder.
På samma sätt behöver sökmotorernas spindlar kunna krypa på din sida, analysera den, förstå dess innehåll och sedan indexera den i sökresultaten. Detta är en tidskrävande process, och även om den är automatiserad, har spindlarna begränsad tid per sida. Om din sida laddar långsamt kan det resultera i att spindlarna inte kryper igenom hela din hemsida och istället går vidare till nästa sida i deras schema.
Mobilvänlig hemsida
Vad är Mobil SEO?
Mobil SEO handlar om att optimera din hemsida för att ranka högre på sökmotorer för mobila enheter som smartphones och surfplattor. Detta är extremt viktigt eftersom runt 60 % av alla sökningar sker via mobiler. Om din hemsida inte är mobilvänlig riskerar du att missa en stor del av potentiella kunder och inkomster. En mobilvänlig sida gör att besökare stannar längre, interagerar mer med ditt innehåll och får en bättre användarupplevelse.
Vad innebär det att ha en mobilvänlig hemsida?
En sida anses vara mobilvänlig om den:
- Gör det enkelt för användare att navigera och utföra sina uppgifter snabbt och smidigt.
- Laddar korrekt på mobila enheter, inklusive smartphones och surfplattor.
- Är snabb att ladda, eftersom långsam laddning påverkar både användarupplevelsen och din ranking negativt.
- Har läsbart innehåll, utan att användaren behöver zooma in eller ut.
- Ger tillräckligt med utrymme för klickbara element, så att användare enkelt kan navigera utan att trycka fel.
- Är enkel att förstå för sökmotorer, vilket hjälper till med indexeringen.
Så här förbättrar du din mobilsida
Följ dessa tips för att optimera din hemsida för mobiler:
- Skapa en smidig användarupplevelse (UX):
Se till att sidan är enkel att navigera och att det är tydligt för besökaren vad de ska göra.
- Använd responsiv design:
En responsiv design gör att din hemsida automatiskt anpassar sig till olika skärmstorlekar.
- Förbättra laddningstiden:
Optimera bilder och komprimera filer, minimera CSS och JavaScript, Använd ett snabbt webbhotell.
- Använd strukturerad data:
Detta hjälper sökmotorer att förstå din sida bättre och ökar chansen att du visas i SERP-funktioner.
- Blockera inte JavaScript, HTML och CSS:
Sökmotorer behöver tillgång till hela koden för att förstå din sida korrekt.
- Undvik för många omdirigeringar:
Flera omdirigeringar saktar ner sidan och försämrar användarupplevelsen.
- Ange rätt viewport:
Konfigurera rätt viewport-taggar för att säkerställa att sidan ser bra ut på alla mobila enheter.
- Undvik irriterande pop-ups och interstitials:
Dessa kan påverka användarupplevelsen negativt och försämra din ranking.
- Verifiera mobilvänligheten:
Använd Googles verktyg för mobilvänlighet för att se hur väl din sida presterar.
- Informera Google om din sida:
Använd Google Search Console för att säkerställa att din sida indexeras korrekt.
Säkerställ att din hemsida är säker
Det skulle inte vara en komplett guide utan att nämna vikten av hemsidans säkerhet. Säkerheten är en mycket viktig del av teknisk SEO som du absolut inte får ignorera.
Om användare inte känner sig trygga på din sida kommer de troligtvis lämna den snabbt, vilket kan signalera för sökmotorer att sidan inte har god användarvänlighet. Detta kan i sin tur påverka din ranking negativt.
Det bästa sättet att säkerställa att din sida är säker är att implementera HTTPS. HTTPS säkerställer att ingen kan avlyssna eller manipulera data som skickas mellan användarens webbläsare och din hemsida. Till exempel skyddar det kunders känsliga information, såsom betalningsuppgifter, från att bli stulen av hackare.
Du bör använda HTTPS eftersom:
Google använder HTTPS som en rankingfaktor, vilket innebär att det kan förbättra din position i sökresultaten.
Användare förväntar sig HTTPS när de handlar online, vilket påverkar deras förtroende och köpbeteende.
HTTPS skyddar användardata, vilket är avgörande både för att skydda kunder och för att stärka ditt företags trovärdighet.
Sidor utan HTTPS kan blockeras, både av antivirusprogram och av Google, vilket gör dem otillgängliga för användare.
De flesta webbhotell i Sverige erbjuder ett SSL-certifikat i samband med att du köper en domän. Om ditt webbhotell inte gör detta kan du installera ett certifikat själv, exempelvis via Let’s Encrypt. Efter installationen behöver du omdirigera alla dina sidor från HTTP till HTTPS.
När du omdirigerar sidor är det viktigt att du antingen anlitar någon med stor erfarenhet inom SEO eller följer en mycket pålitlig guide. Felaktigt genomförda omdirigeringar kan skada din SEO betydligt.
Off-Page SEO Basics
Vad är Off-Page SEO och varför är det viktigt?
Off-page SEO syftar på optimeringar och förbättringar som sker utanför hemsidan. Det refererar till åtgärder som sker utanför din direkta kontroll, det vill säga sådana som du inte själv kan påverka direkt för att förbättra din ranking hos sökmotorer. Ofta associerar människor off-page SEO enbart med backlinks, men det omfattar mycket mer än så.
Här är en snabb överblick av implementeringsstrategier som används inom Off-page SEO:
1. Link Building:
Få en länk från en branschblogg genom ett samarbetande blogginlägg.
2. Content Marketing:
Dela en infografik på sociala medier som får många delningar.
3. Local SEO:
Samla Google-recensioner från nöjda kunder.
4. Social Media:
Publicera en video om din produkt på Instagram.
5. Influencer Marketing:
En influencer nämner din tjänst i en YouTube-video.
6. Public Relations (PR):
Få din nyhet publicerad i en branschtidning.
7. Guest Posting:
Skriv en artikel för en branschsajt och inkludera en länk till din hemsida.
8. Brand Mentions:
Kontakta en blogg som nämner ditt företag och be om en länk.
Off-page SEO-optimering är viktigt eftersom det förbättrar hur både användare och sökmotorer uppfattar din webbplats utifrån fyra viktiga aspekter:
Expertis
Erfarenhet
Auktoritet
Trovärdighet
Genom att arbeta med dessa strategier kan du stärka ditt varumärke och förbättra din webbplats synlighet och ranking på ett hållbart sätt.
Viktiga tekniska Off page – termer att känna till
Här kommer några termer som du bör känna till innan du börjar optimera för Off-page SEO:
Backlink: En hyperlänk från en webbplats till en annan, en viktig faktor för sökmotorrankning, exempelvis en blogg länkar till din guide om ett ämne.
Link Building: Processen att skaffa backlinks för att förbättra en webbplats auktoritet och rankning, exempelvis kontakta en branschblogg för att få en länk till din produkt.
Anchor Text: Den synliga, klickbara texten i en länk, ofta optimerad med nyckelord, exempelvis ”Köp ekologisk mat här” som länktext.
Link Juice: Värdet som överförs från en sida till en annan via länkar, exempelvis en auktoritativ sida länkar till din blogg och ger den trovärdighet.
NoFollow Link: En länk med attributet rel=”nofollow” som säger till sökmotorer att inte överföra auktoritet, exempelvis en länk i en kommentarssektion på en blogg.
DoFollow Link: En vanlig länk som tillåter sökmotorer att följa och överföra auktoritet, exempelvis en länk från en nyhetsartikel till din webbplats.
Internal Linking: Att länka till andra sidor inom samma webbplats, exempelvis en bloggpost länkar till din kontaktsida.
External Linking: Att inkludera länkar som leder till andra webbplatser, exempelvis länka till en trovärdig källa i en artikel.
Outbound Links: Länkar från en webbplats som leder till andra webbplatser, exempelvis en produktbeskrivning länkar till en leverantör.
Inbound Links: Länkar från andra webbplatser som leder till din sida, exempelvis en recension av din tjänst länkar till din hemsida.
Link Relevance: Hur väl en länk kontextuellt passar in mellan de länkade sidorna, exempelvis en tech-blogg länkar till en recension av din teknikprodukt.
Deep Linking: Länkar som pekar på specifika sidor inom en webbplats istället för startsidan, exempelvis länka direkt till en produktsida.
Natural Link: En backlink som erhålls organiskt utan påverkande åtgärder, exempelvis en journalist länkar till din artikel utan att du ber om det.
Reciprocal Link: Ett utbyte av länkar mellan två webbplatser. Exempel: ”Du länkar till mig, så länkar jag till dig.”
Broken Link: En länk som inte längre leder till rätt sida på grund av ändringar eller borttagningar, exempelvis en gammal länk pekar på en sida som inte längre finns.
Forum Posting: Delta i forum och inkludera länkar i diskussioner, exempelvis dela en relevant länk i en diskussionstråd på ett branschforum.
Guest Posting: Skriva och publicera innehåll på andra webbplatser för att få backlinks, exempelvis bidra med en artikel på en populär blogg inom din nisch.
Off-page SEO Taktik
Innehållsmarknadsföring (Content Marketing)
Innehållsmarknadsföring är en strategisk plan för att skapa innehåll på ett unikt sätt för att tillfredsställa dina besökare. Det innebär att man skapar relevant, högkvalitativt och pålitligt innehåll för att få din målgrupp nöjd. Målet är att tjäna bakåtlänkar, få mediatäckning, samt att visa upp sin expertis, auktoritet och pålitlighet (E-E-A-T).
Effektiv innehållsmarknadsföring kan ta många olika former, som blogginlägg, videor, infografik, artiklar, inlägg på sociala medier, bilder, i princip vad som helst.
Exempel på detta kan vara skapelse av serie informativa videor som visar hur din produkt fungerar, vilket får tittare att dela och länka till dina sidor.
Gästinlägg (Guest Posting)
Gästinlägg är en annan strategi som liknar innehållsmarknadsföring men fungerar på ett något annorlunda sätt. Istället för att skapa innehåll för din egen webbplats är syftet att bidra med högkvalitativt innehåll på en annan auktoritativ webbplats inom din bransch. Detta hjälper inte bara till att bygga bakåtlänkar utan också att nå ny publik, få erkännande, bygga auktoritet och trovärdighet, samt främst bygga nya relationer med andra inom din industri.
Exempelvis att skriva ett gästinlägg om branschtrender på en populär branschblogg och inkludera en länk tillbaka till din egen webbplats.
Lokal SEO (Local SEO)
Lokal SEO är en långsiktig process för att optimera din webbplats närvaro för att få trafik, synlighet och varumärkesmedvetenhet i ett specifikt geografiskt område. Detta är särskilt viktigt för företag som är beroende av lokala kunder. Google sorterar automatiskt och visar resultat för användare om den tror att användaren söker efter produkter, tjänster eller liknande nära sin plats. Ett exempel kan vara om en användare söker efter ”sushirestaurang nära mig.”
För att förbättra lokal SEO bör du fokusera på att skapa lokalt innehåll och optimera din Google Min Företagsprofil (Google My Business).
Exempel på detta kan vara att lägga till din verksamhet på Google Min Företagsprofil och uppdatera din profil med öppettider, adress, och recensioner, så att lokala kunder kan hitta dig enklare.